SAAF-paket Entusiasten: Skyliner-150P 6″ dobsonteleskop m. rödpunktssökare

SAAF-paket Entusiasten: Skyliner-150P 6″ dobsonteleskop m. rödpunktssökare

Djuprymdsteleskop för nybörjaren. Rödpunktssökare och 1 års SAAF-medlemskap ingår i detta paket.
Observera: för att börja ditt medlemskap i SAAF behöver vi ge dina kontaktuppgifter till SAAF. SAAF är en rikstäckande ideell förening med syfte att främja praktisk amatörastronomi. Önskar du inte att vi lämnar dina kontaktuppgifter till SAAF skriv det i kommentaren i kassan! Är teleskopet ett present till någon annan? Skriv ett meddelande i kassan med kontaktuppgifterna till den som skall bli medlem i föreningen.SAAF paket ”Entusiasten”: Skyliner-150P 6 tum dobsonteleskop med rödpunktssökare

Detta teleskop är perfekt för dig som är nybörjare och vill observera ljussvaga objekt från mörka platser. Teleskopet är lättanvänt och du får mycket apertur (optisk öppning) för pengarna. Du riktar in teleskopet för hand och finjusterar teleskoptubens läge regelbundet för att objektet ska vara kvar i synfältet. Vill du ha lite mer ljusuppsamlingsförmåga och har en budget som klarar 2000 kronor till? Då rekommenderar vi 8-tumsvarianten ().

Rödpunktssökare ger träffsäkerhet

I detta SAAF-paket medföljer ett rödpunktssikte i stället för en liten optisk sökare. Anledningen är att ett rödpunktssikte är enklare att använda och lättare att rikta in teleskopet med.

SAAF-medlemskap

Detta teleskoppaket ger också 1 års medlemskap i Svensk Amatörastronomisk Förening på köpet, värde 210 SEK. (För dig som redan är medlem i SAAF förlängs ditt medlemskap med 1 år.) SAAF är en rikstäckande förening med inriktning på praktisk amatörastronomi, från nybörjare till de mest avancerade observatörerna – alla med är välkomna! I ett årsmedlemskap ingår bland annat fyra nummer av medlemstidningen Telescopium, en astronomisk årskalender och digitala resurser. Läs mer om SAAF här (https://www.saaf.se/).

Observera: för att börja ditt medlemskap i SAAF behöver vi ge dina kontaktuppgifter till SAAF. Önskar du inte att vi lämnar dina kontaktuppgifter till SAAF skriv det i kommentaren i kassan!

Är teleskopet ett present till någon annan? Skriv ett meddelande i kassan med kontaktuppgifterna till den som skall bli medlem i föreningen.

Mycket teleskop för pengarna

Ett dobsonteleskop är djuprymdsälskarens dröm. Teleskopet vilar i en enkel och roterbar vagga som gör att du med lätt handkraft kommer åt hela himlen. Att ställa in teleskopet går snabbt och när du är framme släpper du bara handen från tuben. Finjustera teleskopets riktning med det smidiga rödpunktssiktet som sitter lätt åtkomligt i tubens övre ände.

Enkelt och smidigt

Eftersom dobsonteleskop är så enkelt och genialiskt byggda är de också lätta att ta med i bilen till en mörk observationsplats. Det är på landet, långt från stadens störande ljus, som dessa teleskop kommer till sin rätt och där den stora aperturen kan användas till fullo. Vaggan transporteras som en del och tuben som en annan del. På plats lyfter du snabbt ut vaggan och ställer den på en plan yta, och placerar därefter tuben i vaggan. Enklare än så blir det inte – du är redo att observera på ett par minuter!

Så hittar du

För att hitta dina objekt använder du dig av en klassisk teknik: stjärnhoppning. Ställ in rödpunktssiktet mot en ljus stjärna nära ditt objekt, som samtidigt är synlig i teleskopets lågförstorande okular (25 mm okularet ger 48x förstoring och ett synfält med en diameter på 1 grad). Nu använder du en stjärnkarta, gärna en planetarieapp i mobiltelefonen, för att ta ut vägen med hjälp av stjärnmönstren på himlen. Knuffa försiktigt teleskopet från stjärna till stjärna fram till ditt objekt. Det är en fantastisk känsla att hitta på stjärnhimlen på detta sätt och ger dig en oslagbar närkontakt med natthimlen.

Det kan du se

På en mörk plats kan du se alla objekt i Messierkatalogen och många hundra fler. Bekanta dig med en uppsjö av öppna stjärnhopar, stjärnglittrande klotformiga stjärnhopar, ljusa nebulosor och galaxer på uppemot 100 miljoner ljusårs avstånd.

Om du har en mörk himmel och skarp syn kan du med det högförstorande okularet (10 mm som ger 120x förstoring och ett synfält på knappt en halv grad) till och med se den ljusaste kvasaren, 3C 273 på över två miljarder ljusårs avstånd. Många utbredda objekt är bäst i det lågförstorande okularet, som Plejaderna, Orionnebulosan och Andromedagalaxen. Mindre och svagare objekt ses ofta bäst i det högförstorande okularet, som Ringnebulosan, de flesta klotformiga stjärnhopar och otaliga dubbelstjärnor.

Men detta teleskop är förstås inte bara lämpligt för djuprymdsobjekt. I den högre förstoringen är även månen och planeterna fina. Du kan se mängder av kratrar, bergskedjor och sprickdalar på månen, Merkurius och Venus faser, Mars albedoformationer och polarkalotter, Jupiters bälten och fyra ljusa månar, liksom Saturnus ringar och Uranus grönblå skiva.

Med ett ännu mer högförstorande okular kan du ibland se mer och ännu svagare objekt, men då blir det å andra sidan svårare att följa med objekten, som hela tiden rör sig när jorden roterar. När du sitter bekvämt på din pall och tittar i okularet behöver du med jämna mellanrum ge tuben en liten knuff för att följa med objektet, som annars driver ut ur synfältet. I det lågförstorande okularet tar ett objekt alltid minst fyra minuter att passera över synfältet, men närmare himmelspolen kan du observera betydligt längre utan att behöva göra knuffen.

Komplettera gärna med planetarieapp och fältkikare

Vi rekommenderar att du använder en planetarieapp för mobil eller surfplatta för att hitta objekten och visa stjärnkartor i rätt skala, orientering och lämplig gränsmagnitud. Ett tillbehör som kan vara lämpligt till detta teleskop är en mindre fältkikare för att underlätta att hitta på himlen. SAAF rekommenderar en högkvalitativ 7×50 mm prismakikare som du, likt ditt dobsonteleskop, alltid kommer att ha glädje av, oavsett om du studerar natthimlen eller naturen.

Behåll skärpan

Detta är ett Newtonteleskop som samlar in ljus med en parabolisk huvudspegel. Om teleskopet transporteras eller flyttas mycket kan du behöva justera optiken, så att den är rätt inställd och stjärnorna blir skarpt fokuserade nålstick i okularet. Denna kollimering beskrivs tydligt i manualen, och innebär att du försiktigt justerar tre skruvar bakom huvudspegeln. Ibland kan du också behöva justera skruvarna som riktar in den plana sekundärspegeln. Kollimeringen kan vara lite knepig första gången, men proceduren är intuitiv och du lär dig snabbt. Med lite träning är kollimeringen avklarad på någon minut – om den alls behöver göras.

De största amatörteleskopen är just Newtonteleskop, och många av dessa är även dobsonteleskop. Du kommer träffa på stora varianter när du besöker stjärnträffar runt om i landet, eller bland medlemmarna i din lokala astronomiförening. Att Newtonteleskop är så vanliga gör att kollimeringen är en teknik som väldigt många amatörastronomer är väl förtrogna med, och som blir en oumbärlig färdighet.

Länge leve din Dobson!

För många är dobsonteleskopet också en livslång följeslagare, som tack vare smidigheten i kombination med den frikostiga aperturen aldrig blir gammalt och inaktuellt. Därför gissar vi på att ditt dobsonteleskop kommer att användas ofta och länge, oavsett om du någon gång skaffar ett annat teleskop.

 

Produktmanualer

Manual till teleskopet ()  

Tyvärr säljer vi ej denna artikel utanför Sverige

Läs mer om SAAF-paket Entusiasten: Skyliner-150P 6″ dobsonteleskop m. rödpunktssökare

SAAF-paket Entusiasten: Skyliner-150P 6″ dobsonteleskop m. rödpunktssökare

Grundpaket

Hitta Grundpaket även hos:








Rulla till toppen