Smidesjärn är ett utmärkt pannmaterial. En panna gjord av den är lättare än en gjutjärnspanna men behåller de bästa egenskaperna av järn. Med tiden, med smaksättning, utvecklar pannan en vacker patina, och eftersom den inte har en nonstick-beläggning som slits av, är pannans livslängd mycket lång. Patinan fungerar som en naturlig nonstick-yta, men det bästa sättet att förhindra att mat fastnar är att använda rätt mängd fett och kontrollera pannans temperatur – mat som placeras på en panna som är för kall eller för varm kan fastna. Efter användning, rengör smidesjärnspannan genom att torka av den med hushållspapper eller tvätta den med varmt vatten. Torka kastrullen väl och applicera ett tunt lager olja, som solrosolja. Undvik att använda kallpressade oljor som jungfruolja eller extra jungfruolja – de tål inte höga temperaturer bra. – Fälgdiameter: 24 cm – Platt bottendiameter: 17,8 cm – Vikt: 1,2 kg – Total längd med handtag: 46 cm När du börjar använda pannan: – Ta bort eventuella klistermärken och skyddsfilm från handtaget. – Blötlägg kastrullen i hett vatten i 5-10 minuter för att ta bort det färglösa skyddsmedlet på pannan – efter denna tid skrubbar du kastrullen med en diskborste eller grov svamp och sköljer. – Krydda pannan: Häll olja, som solrosolja, i botten av pannan, värm upp pannan sakta på medelhög värme och tillsätt en tesked salt. – Öka värmen till full och rör om olja-saltblandningen då och då med en träspatel tills botten av pannan blir brun. – Häll ut oljeblandningen (var försiktig! Oljan är extremt varm!), skölj pannan med varmt vatten och torka den med en ren handduk — pannan är nu klar att användas.
Läs mer om Petromax Wrought Iron Pan SP24