Pangmat från Silsjönäs. Här är Emilia uppväxt och hon bor idag i ett av gårdens tre hus, där de tillsammans är tre generationer som håller gården vid liv och jobbar sida vid sida.De driver gården som hennes familj ägt sedan 1815, idag med grisar, nötdjur och med ett företag inom skogsbruket. Här tar de hand om skogen, marken och djuren.Emilia är uppväxt med att man ska ta vara på det som finns omkring oss och göra det mesta av det som finns i vårt vilda skafferi.Deras förråd har alltid varit fulla av kött, bär, svamp och fisk.Fisk har de gott om, tack vare hennes morfar som är familjens storfiskare. De lever av det som naturen ger, de brukar jorden omkring sig och traditionerna och kunskaperna har funnits där i generationer. Där finns råvaror i massor; nöt- och fläskkött, viltkött, flodkräftor, ädelfisk, svamp och skogens guld: Myrbär (hjortron).Att äta gott, nyttigt och hållbart är en självklarhet, tycker Emilia, så enkelt det är om man tar vara på det som är tillgängligt just nu! Att plocka, jaga och fiska säsongsvis, så som vi egentligen alltid levt.Förr fanns det bara jordgubbar på sommaren, på hösten fanns hjortron som blev till sylt, älgkött som torkades och röktes.Vilket är som det ska vara, så gå ut och jaga – det behöver inte vara älg eller tjäder, utan även bär och svamp.Emilia vill förmedla sin känsla för maten och naturen, för middagar med släkt och vänner i trädgården och hennes kärlek till Norrland.Hon vill på ett enkelt sätt visa hur man gör något extra av våra fina norrländska råvaror och upplysa om vikten av bra och närproducerade råvaror, speciellt kött!Att djuret fått ett långt, lugnt liv, det är viktigt för henne. I boken får du se hur hon jagar, tillagar och tar tillvara de råvaror som naturen ger oss, på hennes eget vis. Varmt välkommen hem till Emilia! Författare: Emilia NilssonFormgivare: Lise-Lotte JonssonFotograf: Emilia NilssonInbundenVikt: 750 gramUtgiven: 2019-12-06Antal sidor: 192
Läs mer om Pangmat från siljsjönäs – Emilia Nilsson